IZB Focustraject

Samen met de hervormde gemeente en de gereformeerde kerk van Genderen doen wij als hervormde gemeente van Eethen en Drongelen vanaf september 2019 mee aan een IZB Focustraject.

Christen-zijn is spannend geworden in Nederland. Geloven in God spreekt niet meer vanzelf. Leven met God staat steeds meer onder druk. Als christen sta je steeds vaker alleen. Mensen om je heen begrijpen niet wat jou beweegt.

Wat betekent het om in deze context Jezus Christus te volgen en getuigend te leven? Hoe kun je in je dagelijks leven naar Hem verwijzen in wie je bent, in wat je doet en in wat je zegt? Hoe kun je het verschil maken te midden van mensen die niets met kerk en geloof hebben? Hoe kan de kerk je daarbij helpen?

Over deze vragen gaat het in een IZB Focustraject.

Over de achtergrond en de inhoud van een Focustraject kun je op deze website veel meer lezen.

Om in de drie gemeenten het Focustraject goed te laten verlopen, is een Focusteam samengesteld. Voor onze gemeente bestaat dit uit Monique Branderhorst, Gerben van Helden, Willemieke Riphagen en ds. Michiel Vastenhout. Uiteraard kunnen u en jij met alle vragen en opmerkingen over het Focustraject bij ons terecht. Dit kan door ons persoonlijk aan te spreken, of door een mailtje te sturen naar focusteam@hervormdeethendrongelen.nl

Blok 2:

Het thema van Blok 2 is 'Jezus dichtbij'. Dit blok loopt tot aan Pinksteren, en wordt in een drietal themadiensten uitgewerkt, namelijk op 19 april, 10 mei en 31 mei.

Focus in coronatijd:

Door de coronacrisis is het kringwerk in de vorm zoals we dat kenden, stilgevallen. Door de IZB zijn er echter nieuwe vormen uitgewerkt, die we in dit blok graag met u en jullie willen gaan verkennen. Daarbij zijn er ook inhoudelijke aanvullingen gemaakt, zodat de thema's aansluiten op wat er nu gaande is in de wereld waarin wij leven.

In deze nieuwsbrief praten we u en jullie helemaal bij.

We hopen dat ondanks de omstandigheden, die totaal anders zijn dan we gedacht hadden, het Focustraject ons bepaald bij de kern van ons christen-zijn, en dat het besef dat 'Jezus dichtbij' is, ons een steun in de rug zal geven om te geloven, te hopen en lief te hebben op de plekken waar wij zijn.

Themapreken:

De themapreken zijn hier terug te lezen of terug te luisteren.

Thema 2.1: De verborgen aanwezigheid van Jezus (19 april), in pdf en mp3.

Thema 2.2: Het oude normaal vernieuwd - door de stem van Jezus (10 mei), in pdf en mp3.

Pinkstergesprek:

Op Eerste Pinksterdag hielden de vier predikanten uit onze gemeenten onder leiding van Nienke de Ronde een Focus-Pinkstergesprek over thema 2.4.

Dit mooie gesprek is hier terug te kijken.

Kinderkerk:

Voor de kinderkerk heeft Willemieke voor de twee leeftijdsgroepen een video gemaakt die thuis gebruikt kan worden. Dit zou bijv. kunnen tijdens de preek in de themadienst, als je thuis de beschikking hebt over meerdere apparaten. Anders zou dit goed na afloop van de dienst met de kinderen te bekijken zijn.

Deze videos staan op het Youtubekanaal van onze gemeente.

Blok 1:

Het thema van Blok 1 is 'Jezus ontmoeten'. Tot aan Pasen wordt dit thema uitgewerkt in vijf diensten, die gevolgd worden door mogelijkheden tot gesprek in de weken erna.

De nieuwsbrieven, die we voorafgaand aan elke themadienst verspreiden, zijn hier te downloaden:

Thema 1.1: Jezus nodigt ons uit

Thema 1.2: Jezus ziet ons aan

Thema 1.3: Jezus spreekt ons aan

De themapreken zijn hier terug te lezen of terug te luisteren.

Thema 1.1: Jezus nodigt ons uit (12 januari), in pdf en mp3.

Thema 1.2: Jezus ziet ons aan (9 februari), in pdf en mp3..

Thema 1.3: Jezus spreekt ons aan (8 maart), in pdf en mp3.

Thema 1.4: Jezus raakt ons aan (29 maart), in pdf en mp3.

Thema 1.5: Kijken naar het kruis (10 april), in pdf en mp3..

Opstartfase:

Tijdens Fase 0 van het Focustraject (van september tot december 2019) kwamen in vijf themadiensten kernwoorden van Focus aan de orde. Deze thema's werden verdiept in een aantal thema-avonden.

De themapreken zijn hier terug te lezen.

Thema 0.1: Ont-moeten (22 september), in pdf.

Thema 0.2: Verwondering (29 september), in pdf.

Thema 0.3: Verlegenheid (13 oktober), in pdf.

Thema 0.4: Verlangen (27 oktober), in pdf.

Thema 0.5: Verwachting (8 december). in pdf.